2014 Yılında En Beğendiğim Teknolojiler

2014 yılı benim için pek çok teknolojiyi denemek için bir fırsat gibiydi. Phonegap, Node, Composer, Node WebKit gibi teknolojileri deneme şansım oldu. Belki bana sen çok geç kalmışsın diyeceksiniz ancak sıra ancak geliyor.

html5

Değerlendirmeye başlamadan önce şunu söylemek istiyorum, kendimden çok daha tecrübeli uzun süredir yazılım sektöründe yer alan kişilerle konuştuğum zaman, bu yeni teknolojilerden önce her şeyin çok daha zor olduğundan söz ettiler. Bu teknolojilerin ortak yanları, çoğunlukla script dillerine dayanmaları. Belki de gelecek script dillerindedir. Çok alanda kullanıma yönelik script dillerinin sayısı arttıkça daha iyi göreceğiz bunu.

Phaser: Phaser bir HTML5 oyun kütüphanesi. İçerisinde fizikten tilemape kadar pek çok sınıf yer alıyor. Farklı fizik modellerini bile kendi içerisinde barındıran bu kütüphane, ses konusunda bile HTML5 teknolojisini sonuna kadar kullanıyor. Yaptığım denemelerde performansının, kullanım kolaylığının çok iyi olduğunu tespit ettim. Eğer oyun yapımı ile ilgileniyorsunuz gerek masaüstünde gerekse mobilde denenebilir.

Composer: Composer, Node teknolojisindeki Node Package Manager’in bir muadili. Yeni nesil PHP frameworklerinin içerisinde paketleri yönetmede kullanılıyor. Özellikle Symfony ve Laravel frameworkünün parçaları composer ile yönetiliyor. Üstelik artık bir framework için yazdığınız bir özelliği bir diğerine geçirirken sorun yaşamıyorsunuz. Çünkü bu paketler üretildikleri anda çoklu kullanıma hazır oluyor.

PhoneGapLogo

Phonegap: Bu konuyu daha önce de yazmıştım. Phonegap, hibrit uygulamalar üzerine biraz konuşmuştum diye hatırlıyorum. Ancak bir kez daha değenilebilecek bir konu. Normalde uygulamaları native olarak yaptığımızda her bir kütüphane, her bir ekran diğer uygulamaya ait dil ile bir kez daha tasarlanması gerekiyor. Ancak phonegap sayesinde bir çok konuyu standart bir javascript ile halletmeniz mümkün oluyor.

Evet kabul edelim, performans, güvenlik ve şarj konusunda hala bir takım sıkıntılar var. Ancak bunlar yarın bir gün aşılabilir. Bunlar değişmeyecek şeyler değil, mutlaka yarın bir gün bu problem çözülecek. Ancak hali hazırda düşük güvenlik gereksinimi olan, daha düşük işlem kapasitesine ihtiyaç duyan uygulamalarda kullanılabilir.

İçerikNode: Node temel olarak javascript’in server side olarak kullanılıp sunucu taraflı işlemlerin yapılması işini görüyor. Henüz yeni bir teknoloji olmasına rağmen API’sinin büyük bir kısmı stabil olarak işaretlenmiş durumda. Üstelik büyük bir topluluğu olduğu için sorunların çözülmesi, örnekler bulunması da çok kolay.

Açıkçası ilk denememden önce performansının yeterli olmayacağını düşünüyordum. Denememi yapmamın ardından, MongoDb+Nodejs performansının PHP yahut Python’dan aşağı kalır yanı olmadığını gördüm. Hatta pek çok konuda daha da hızlı çalışabiliyor. Üstelik Gerçek Zamanlı uygulamalarda diğer dillerden çok daha iyi ve kullanışlı. Hiç yoktan prototipleme için kullanılabilir ve prototipleme zamanını düşürebilir.

Node WebKit: Node kütüphanelerini kullanarak web sayfası tasarlar gibi masaüstü uygulamalar yapmaya yarayan bu yapıyı tam olarak test ettiğim söylenemez. Ancak GameDev Tycoon isimli oyun bu teknolojiyi kullanıyor, Github Atom da bu teknolojiyi temel alıyor ve her ikisinde de pek bir sorun yaşamadım. Hatta internette görene kadar GameDev Tycoon’u native bir oyun sanıyordum 🙂

Sonuç: Bu yıl açık kaynaklı, hızlı geliştirme odaklı sistemleri deneme şansı buldum. Gelecekte bu teknolojilerin gelişme hızının artacağını düşünüyorum. Artık şirketler geliştirmelerini çok daha hızlı ve ucuza tamamlamak istiyor. Bu teknolojilere eğilim arttıkça, bu teknolojilerin geliştirme hızları da artacak.

2 thoughts on “2014 Yılında En Beğendiğim Teknolojiler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *