2015 Yılının En İyi Teknolojileri

Merhabalar,

Geçen yıl bu yazının aynısını yazmıştım, bu yıl yine 2015 yılının en iyi teknolojileri yazısını kaleme alıyorum. Malum yıl içinde boş durmuyor sürekli başka başka şeylerle uğraşıyorum. Ancak benim için beğenilecek teknolojiler bulmak çok zor. Bir teknolojiyi benim açımdan iyi yapan kriterlerden en önemlisi işlerimi gerçekten hızlandırıyor olması.

2014 yılında denediğim teknolojileri kullanmaya devam ediyorum aslında, ancak 2015 yılı içinde PHP’yi bir kez bile canlı bir proje için kullanmam gerekmedi ve bunu beni çok rahatlattı açıkçası. Composer hataları, çoğunlukla standartlara uymayan yazılımcılar, standartlara uyan kütüphanelerin boyutları (symfony ve zendi kastediyorum), en sevilen frameworklerden biri olan Laravel’in yeni sürümde eskisinden çok farklı bir yapıda sunulmuş olması beni PHP’den iyice soğutmuştu ki buna gerek kalmadığı için çok sevindim.

Bu yılı daha çok web ve mobil projelerle uğraşarak geçirdim. Şu an önümüzdeki yıl hayalimde için bunlara ek olarak bir de M2M projesi yapmak var, bakalım yıl içerisinde göreceğiz neler olacağını.

En beğendiğim teknolojilere gelecek olursak.

Express Framework

Nodejs için bir web frameworkü olan express benim en büyük yardımcılarımdan biri. Bir web projesi yapmak istediğim doğrudan kullanmaya başladığım, konfigürasyonu kısa süren, hızlı ve benim hemen hemen bütün ihtiyaçlarımı karşılayan bir framework.

Npm’deki pek çok middleware paketi express.js ile uyumlu. Bu nedenle projelerde kullanmak istediğim eklentileri bulmakta çok zorlanmıyorum, yahut var olan bir şeyi, express’e adapte etmekle vakit harcamıyorum.

Express bana çok zaman kazandırdığı için bu yılın en sevilen teknolojisi oldu benim için.

 

MongoDb

Mongo db ilişkisel olmayan bir veritabanı, çok elastik ve hızlı. Bu sene MongoDb’yi bir kaç projede denediysem de asla canlıya geçişini yapmadım. Ancak ona rağmen testlerdeki performansı beni çok memnun etti. İlişkisel olmayan veritabanları içerisinde ilk denediğim veritabanı mongodb ve gelecek dönemde, ilişkisel olmayan veritabanları konusundaki iştahımı iyice arttırdı. Kimbilir, belki bir projede canlıya alıp, gerçekten kullanma şansım olur, ben de böylece size performansından, iyi-kötü yönlerinden bahsedebilirim.

 

AngularJs

Arkadan geldiğime pişman olduğum projelerden biri de Angular. Hibrit mobil uygulamalarda en çok kullanılan kütüphanelerden biri, nedeniyse DOM ile uğraşmaması, 2 yollu veri taşımacılığı yapması ve performansı. Web üzerinde bir canlı projeye almaya kalktım, ancak kendimi henüz yeterince tecrübeli görmediğimden, çıkacak sorunları hızlı çözemeyeceğimi düşünüp vazgeçtim.

Ancak hibrit mobil uygulamalarda, yazılımcıları pek çok dertten kurtarıyor. Özellikle ngCordova isimli kütüphane sayesinde, Cordova eklentileri AngularJs’ye uyumlu hale geliyor. Hızınıza hız, verimliliğinize verimlilik katıyor adeta.

google spreadsheet ile ilgili görsel sonucu

Google SpreadSheets

Herkes bir kaç kez Google SpreadSheets kullanmıştır. Öyle Excel işleri için değilse de ufak tefek işler için bir tablo lazım oldu mu herkesin eli buna gider. Ancak (ne zaman böyle bir güncelleme oldu hiç bir fikrim yok) Google SpreadSheets’i artık bizim genişletmemize imkan veriyor. Sizin için ne gerekliyse önce eklentiler arasından aratabilir, bulamadığınızda kendinizinkini yazıp pazarlayabilirsiniz bile.

Bunu bir ödevi yapmaya çalışırken farkettim ve açıkçası çok beğendim. Bir hesap tablosu kullanmam gerektiğinde eğer çok mecbur değilsem Excel’i tercih etmiyordum. Excel yerine birincil tercihim LibreOffice Calc oluyordu. Benim hemen hemen bütün ihtiyaçlarımı karşılıyor ve ücretsiz, ancak akademisyenlerimiz ödevlerde kullandığımız bütün özelliklerin Calc’da bulunduğundan bihaber olduklarından bizi Excel kullanmaya itiyorlardı. Ancak ticari anlamda Excel’in rakibi olarak sadece Google SpreadSheets’i görüyorum.

Chrome App Launcher

Günlük hayatta Chrome kullanmıyorum, Firefox her platformda ilk tercih ettiğim tarayıcı oluyor. Ancak bazen yaptığım işlerin nasıl çalıştığını görmek için kullanmam gerekiyor, ya da hibrit uygulamarda Android üzerinde doğrudan debugging yapabiliyorum ve bir de Postman…

Postman bir Chrome eklentisi proje geliştiriken çok fazla kullanıyorum, her defasında onun nereden açıldığını bulmak için bakmam gerekiyordu, Chrome App Launcher, adeta Windows’ta yıllardır alıştığımız başlat menüsü gibi, Chrome’daki bütün eklentileri kolayca bulup kullanmaya başlamama yardımcı oldu.

Kimbilir belkide Google Chrome ve web teknolojileri ile birlikte “masaüstünde işletim sistemlerini başkası yazsın, hükümdarı ben olayım” diye düşünüyordur.

 

Sonuç

Bu yıl da benim için bu teknolojilere sevinerek geçti. Umarım 2016’da sevdiklerinizle mutlu ve güzel bir yıl geçirir, yeni başarımlara yelken açarsınız.

İsteyenler için:

2014 Yılında En Beğendiğim Teknolojiler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *