Unix ve Windows yerine Linux kullanmayı tercih etmiş bütün hemen bütün şirketler için destek alabilecekleri 2 dağıtım ön plana çıkıyor. Suse Linux Enterprise ve RedHat Enterprise Linux. Topluluk dağıtımları kurumsal müşteriler tarafından pek tercih edilmiyor.
Bunun nedenine bakacak olursak destek başlığının önemini görüyoruz. Aslında bunu dışarıdan şöyle görüyoruz, müşterinin bilgisayarında bir hata çıkıyor hop bir telefon, kibar bir ses açıyor, hemen hallediyorum diyor, anında sorun çözülüyor. Gerçek malesef böyle değil. Yasal bağlayıcılığı olan, bir arıza halinde bozulma halinde karşı tarafta bağırılabilecek bir yetkili olması gerekiyor. Bu nedenle Enterprise dağıtımlar tercih edilir.
Başlıkta Ubuntu dediğime bakmayın, yine iyi kötü Ubuntu’nun arkasında bir şirket var. Centos için kime kızacaklar?
En iyi dağıtımlar kurumsal dağıtımlar değil pek ala. Centos, Mint, Ubuntu hepsi rüştünü ispatlamış çok kaliteli Linux dağıtımları. Ama baktığımızda az önce belirttiğimiz destek konusu başlarına bela oluyor.
Aslında bu topluluklar için çözüm çok sıkı denetlenetlenen bir sertifikasyondan geçiyor. Örneğin Türkiye’de bir danışmanlık şirketini akredite eden Centos topluluğu yaptığı bütün işleri yakından takip etmeli, müşteriler memnun kalmadığı anda danışmanlık sertifikaları iptal edilmeli.
Bu sayede danışmanlarının ve dağıtımların güvenilirliği ve tanınırlığı artacak.
Aslında yazıya Linux dağıtımları ile ilgili başlamıştık ama aslında bütün topluluk projeleri için geçerli bir sonuca ulaştık. Umarız topluluk projeleri ilerde hayatımızda daha büyük bir yere sahip olur.