Yazılıma yeni başlayan arkadaşlar, switch case yapısını karmaşık bulurlar, halbuki bu yapı, çok kullanışlıdır ve işlerimizi çok kolaylaştırır. Aslında switch case yapısının görevi, çok fazla sayıda if kullanacağımız ifadeleri sadeleştirmek ve basitleştirmektir. Örneğin bir tshirt’ün rengini kontrol edeceğiz, bunun için 5-6 tane if else if yazacağımız bir switch ifadesi ile bunu yapabiliyoruz.
Peki bu nasıl oluyor? Hemen 11. Ders klasörümüze bir index.php dosyası açıyoruz.
Bu kodda yaptığımız şey temel olarak, $renk değişkenin değerini kontrol etmek. Pek çok if –else if kullanmak yerine, bir tane switch yapısı kullanarak istediğimiz kontrolleri yerine getirebiliyoruz. Bu script ekrana siyah yazısını bastırıyor.
Peki ya bir kaç özel durum dışında, kalan bütün değerler için aynı çıktıyı vermemiz gerekirse? İf, elsif’ler ve else mi kullanacağız? Tabii ki hayır. Bu durumda, özel bir ifade olan “default” ifadesini kullanıyoruz. Default ifadesii case ile kontrol dışında kalan bütün durumlar için anlamında kullanılıyor.
Scriptimizi şu şekilde değiştirirsek ne olacak peki?
Ekrana stokta yok yazdıracak. Çünkü pembe için bir kontrolümüz yok.
PHP’de kontrol yapıları konumuzun da sonuna geldik. Bundan sonraki derste döngüler konusu ile devam edeceğiz. İyi çalışmalar dilerim, yorum ve önerilerinizi bekliyorum.