Node Js Nedir?
Nodejs günümüz girişim dünyasının en ‘cool’ çocuklarından biri. Pek çok girişim, girişimlerini hayata geçirmekte node js kullanmayı tercih ediyor. Elbette bunun nedenlerini yazıda ele alacağım. Ancak öncelikle gelelim Node Js Nedir? sorusunun cevabına.
Node Js 2009 yılında Joyent firması tarafından Google’ın V8 Javascript motorunun sunucu tarafından çalıştırılması ile üretilen bir çalıştırma ortamıdır.
Peki nereden akıllarına gelmiş Javascript’i sunucu tarafında çalıştırmak?
Javascript’i sunucu tarafında ilk kullanan firma değil. Daha önce de bunun denemeleri yapışmış ancak o dönemlerde talep görmediği için vazgeçilmiş.
2009 yılında Joyent çalışanı Ryan Dahl Flickr sitesindeki dosya yükleme sihirbazını görür ve ondan ilham alır. Websitesine fotoğraf yükleme sırasında fotoğraf yüklemesinin yüzde kaçta olduğunu bilmediği için bunu yapmak yoluna gidiyor. Bu sayede yeni bir efsane doğuyor.
Node JS Nedir Nerede Kullanılır?
Nodejs girişimlerin yeni yıldızı dedim. Bunun bir nedeni olmalı değil mi? Var zaten. Bir girişimin, ne girişimi olursa olsun, ilk şartı bir web sayfasına sahip olmasıdır. Web sayfasında Javascript kullanmamak neredeyse mümkün değil. Başka bir cihaz için bir uygulama yapacaksanız da hibrit uygulama yapmayı tercih etmeniz durumunda mutlaka Javascript kullanacaksınız. E bu kadar Javascript kullanmışken sunucu tarafında da Javascript kullanıp geliştiricilerin birlikte çalışmalarını daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Bir uygulamada kullanılan tek programlama dili Javascript olduğu zaman, geliştirme maliyetlerini düşürebilirsiniz. Tek dil > pek çok dil.
Node Js genellikle gerçek zamanlı uygulamalar yapmakta, soket programlamada ve web suncuları yazımında kullanılıyor.
Modülerlik
Node Js için en önemli özelliklerden biri de modülerlik.
Node Js her kütüphaneyi bir modül olarak gürüyor ve bu sayede çekirdeğin boyutunu küçültüp uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlıyor.
Diğer programlama dillerine göre en büyük avantajı ise Node Js’nin paket yöneticisi olan NPM. Ne yapmak isterseniz isteyin istediğiniz şey büyük ihtimalle modül olarak bulunmaktadır. Npm üzerinden yapacağınız ufak bir arama ile istediğiniz paketi bulabilir ve kolaylıkla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca kendiniz için de bir Node Paketi yazmak çok kolay. Tasarladığınız nesneyi, “ben bunu export ediyorum” diyebildiğiniz anda bir Node Js paketi yazmış oluyorsunuz.
Sonuç Olarak?
Node Js Nedir? sorumuzun girişimler için yanıtı muhtemelen her şeydir olur 🙂
Node Js hayatımızı çok kolaylaştıran, servisleri ve web siteleri yazmamızı çağlayan bir çalıştırma ortamı. Bir çalışmanız varsa taşımayı düşünüyorsanız, ya da yeni bir projeye başlayacaksanız mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim.
Ayrıca benim yazdığım NPM paketine de buradan göz atabilirsiniz.
Yiğit müthiş yazı olmuş, ellerine sağlık. 🙂
Yalnız bir de node.js’nin asenkron oluşuna değinseydin, inanılmaz hızlı olmasının ana sebebi o sonuçta. Halk tabiriyle “bekleme yapmıyor”. 😀
Teşşekkür ederim 🙂
İstek yazı alındı 😀 İlk fırsatta asenkron mimariye özel bir yazı yazacağım, örnek kodlarla beraber güzel olur 😀
Yiğit müthiş yazı olmuş, ellerine sağlık. 🙂
Yalnız bir de node.js’nin asenkron oluşuna değinseydin, inanılmaz hızlı olmasının ana sebebi o sonuçta. Halk tabiriyle “bekleme yapmıyor”. 😀
Teşşekkür ederim 🙂
İstek yazı alındı 😀 İlk fırsatta asenkron mimariye özel bir yazı yazacağım, örnek kodlarla beraber güzel olur 😀