Merhabalar,
Bugün Ionic framework ile ilgili bir inceleme yazısı kaleme alacağım. Çok platformda çalışan bir mobil uygulama üretmek için pek çok alternatif ürün var. Bunların arasında ücretli olanları da ücretsiz olanları da mevcut.
Geçtiğimiz aylarda hibrit uygulamalarla ilgili bir yazı kaleme almıştım. İlgilenenler çok platformlu yazılım geliştirme ile ilgili blog yazıma buradan ulaşabilir.
Hibrit uygulamalarla ilgili pek çok insannın kafasında soru işaretleri var, bunun nedeni çoğunlukla performans. Ancak performans sorunu 2 sene içinde büyük ölçüde azaldı ve yakın bir gelecekte tarihe karışacak.
Ionic framework’ü keşfetmeden önce OnsenUI’yı görmüştüm. O dönem yeterince AngularJs bilgilm olmadığı için proje geliştirme konusunda sıkıntılar yaşamıştım. Ancak daha sonra online bir AngularJS kursunu tamamlayarak en azından genel konsept hakkında bilgi sahibi olmuştum.
Sonra İtü Çekirdek kuluçka merkezindeki bir diğer ekiple görüşürken, Ionic Framework’ün ismi geçti ve benim de merakımı cezbetti. Açıkçası ana sayfalarına girdiğim andan itibaren merakımı cezbetti.
Hızlı başlangıç ile ilgili dökümanları okuyup, önerdikleri Template’leri kurdum daha sonra ufak ufak düzenlemelerle platform üzerinde testler yapmaya başladım. Bunlar çoğunlukla performans testiydi ve benim açımdan çok başarılı geçti.
Aynı işlemlerin jquery ile yapılmasını denediğimde ise çok büyük bir fiyasko ile karşı karşıya kaldım. Çok düşük bir performansla karşılaştım, sanıyorum aradaki bu fark AngularJS’in yapısı ile ilgili.
Hiç bir zaman 3 satırda todolist uygulaması, 5 satırda oyun yazmayı önemseyen biri olmadığım için, açıkçası benim açımdan platfrom gücü çok daha önemli.
Ionic sadece bir framework değil, ionic bir platform.
Ionic platform’da bana en kullanışlı gelen parçalar LiveReload ve ngCordova oldu.
ngCordova ile kısıtlı zamanda kullanmaya başlamam gereken native özellikleri kullanmak için birer kütüphane yazmam gerekmedi. Onun yerine AngularJS için kullanılan ngCordova modülü ile kullanmaya başladım.
LiveReload ise her bir kod değişikliğinden sonra test etmek için bana her defasında ionic run android/ios yazmadan sadece bir kere bu komutu çalıştırarak, kod değişikliklerimi takip etme imkanı verdi.
Tabii platform şunu şimdiden belli ediyor, “Bazı özellikler paralı olabilir” bende bu hissiyatı çok fazlaca oluşturdu. Çok güzel özellikler ve ürünler oluşturmuşlar ve bunlara para isterlerse son derece haklılar açıkçası 🙂 Verir miyim vermez miyim onu şimdiden söylemek zor, o günkü ihtiyaçlara göre şekillenecek bir durum bu. Ionic Framework İncelemesi.
Ionic Framework İncelemesi için puanım 8/10 bazı durumlarda dökümantasyon bulmakta zorlandığım için kırdım 2 puanı. Ancak hibrit uygulama geliştirmek gibi bir isteğiniz varsa kullanmanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin.