Sürekli veri üretiyoruz. Şu yazdığım yazı bile geleceğe yönelik bir veri üretimi. Aslında internette yaptığımız her tıkın kaydedilişi büyük şirketlerin, büyük web sitelerinin elinde ne kadar büyük bir veri olduğunu açıklıyor.
Twitter ve Facebook mecralarında sürekli yazılı içerik üretiliyor. Youtube sürekli bir görsel içerik üretiminin evi. Sürekli fotoğraflar çekip İnstagram’a ekliyoruz. Bu veriler şayet bizim analiz edebileceğimiz büyüklükte olsaydı, bütün dünyaya ait çıkarımlarda bulunabilirdik sadece bunları inceleyerek.
Malesef veriler çok büyük ve bu denli verinin ham (data) halinden işlenerek bilgiye dönüştürülmesi çok büyük bir iş. Bu işe de dünya genelinde Big Data deniyor. Bu veriler de geleneksel yollarla işlenemiyor.
Örneğin dünya sağlık sektöründeki veriler 5 yılda bir ikiye katlanıyor. Eğer bu verileri işleyip anlamlandırabilirsek, doktoralara hastalıkları anlaması için çok büyük bir yardımda bulunmuş olururuz.
Geleceğin en büyük pazar payı burada yer alıyor. Üstelik bu büyük veri geleceğin reklamcılık sektörüne de yön verecek. Şirketler bu verileri anlamlandırabildikleri kadar güçlü olacak.
Bu sektörün şuan için en güçlü oyuncularından bir tanesi de IBM, çok büyük yatırımlar yapıyor.
Büyük Veri Dönüşümü
Büyük veriler, düzenli ve düzensiz bir biçimde kaydedilmiş olabilir. Bu dönüşüm için önce düzensiz (unstructured) verinin düzenli (structured) hade dönüştürülmesi gerekir. Daha sonra bu veri içerisinde aranacak değerlere karar verilip bunların ayıklanması ve anlamlı bir yığın haline getirilmesi gerekiyor. Yani bu bilgiye dönüştürülmelidir.
Büyük Veri Hakkında Küçük Bir Örnek
Bir örnek vermek gerekirse bir giyim firmasının web sitesi ve telefon üzerinden iletişime geçen müşteri hizmetleri servisi olsun. Bir de hem şikayet alan hem de gps konumlarına göre kampanyalar sunan bir mobil uygulaması olsun. Bir yandan da mağazadan satılan ürünleri ürün ve konum bazlı kaydediyor, stokta kalan malları bir sisteme de kaydediyor olsun. Elimizde hem mağazaya ait, hem müşterilere ait bir çok veri var. Önce bunların ortak bir paydaya göre düzenlenmesi gerek bu örneğimizde bunu konum alabiliriz. Sonra ürün bazlı satış ve şikayet verilerini alarak bir sonraki sene hangi ile ne göndermemiz, ne kadar göndermemiz, ne kadar üretmemiz gerektiğinin kararını verebilir, yeni tasarımlarımızı buna göre seçebiliriz. Bu sayede şirketimize kar ettirmiş oluruz.
Verdiğim örnek basit ve alt seviyede kaçtı ama umarım temayı anlatabilmişimdir. Şirketler bu büyük verilerini anlamlandırarak üretimlerini, hizmetlerini, çalışanlarını düzenleyerek kazançlarını ve müşteri memnuniyetlerini arttırıyor.
Yazımı noktalarken Youtube’dan konu ile ilgili açıkayıcı bir videoyu sizinle paylaşmak istiyorum.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7D1CQ_LOizA?rel=0]