Bir önceki dersimizde yarıda ve tam da tadı damağımızda kalmışken kestiğimiz fonksiyonlar konusu tüm hızıyla devam ediyor. PHP dersleri’nin bu bölümünde değer döndüren fonksiyonlar konusu ile devam edeceğiz.
Bir önceki dersteki fonksiyonlar, kendi işlemlerini kendileri yapıp kendileri sonuçlandırıyor. Ancak bazı durumlarda, bir fonksiyonun işlemlerini yapması için karmaşık başka bir dizi işlemin sonucuna sahip olması gerekir. Bu durumda da değer döndüren bir fonksiyona ihtiyaç duyarız.
Bir fonksiyonun değer döndürmesi için de kullandığımız anahtar kelime “return” anahtar kelimesi. Bir önceki dersteki örneğimizi biraz değiştiriyoruz:
<?php function topla($bir, $iki){ return $bir + $iki . ""; } function cikar($bir, $iki){ return $bir - $iki; } echo topla(1, 2); echo cikar(15, 5); ?>
Gördüğünüz gibi fonksiyonumuzun içerisindeki echo yerine return alarak, ekrana bir şey basma bağımlılığından kurtardık.
Ders içeriği tarafında değindiğim gibi bir de özyinelemeli fonksiyonlardan bahsedeğim. Bir fonksiyon tanımlayıp faktöriyel hesabı yaptıracağız. Örneğin 5! Hesabını yaptıralım. Döngüler kullanarak da yapılabilecek bu hesap, döndüye ihtiyaç duymadan özyinelemeli bir fonksiyonlar hesaplanabilir.
Henüz kontrol mekanizmalarını anlatmadığım için oradaki if’i açıklamak durumundayım. Eğer faktoriyel(0) a kadar geldiyse geriye bir döndürmesini aksi taktirde kendini bir küçük parametre ile tekrar çağırmasını söylüyor.
Faktoriyel(5) ise geriye sonuç olarak 120 döndürüyor.
Siz de özyinelemeli fonksiyonları kullanarak kuvvet alan bir fonksiyon tanımlayınız.
Bir dahaki derste dizi değişkenleri ile devam edeceğiz. Yorumlarınızı esirgemeyiniz.