PHP Dersleri 1: Giriş

Ders 1: Giriş

Merhabalar.

Eski blogum’da sevilen bir PHP dersleri serisi yapmıştım. Ancak daha sonra o blog kapandığı için, dersleri kaybetmiştim. Bir okuyucum o zaman bunu PDF’e çevirip Rapidshare üzerinden paylaştıysa da artık malum, Rapidshare falan kalmadı. Ben de tekrar bir ders serisi yazmak istedim.

Biliyorum artık kimsenin vakti yok, o yüzden dersleri hep kısa anlatmaya çalışacağım. Elimden geldiği kadar da bunu eğlenceli bir hale getireceğim.

PHP bir betik dili, HTML markupları arasına yazılabileceği gibi, kendi başına çalıştırılabilir programlar kodlanmasına imkan veriyor.

PHP son senelerde, Object Oriented Desteği ile birlikte hızla ilerledi. Çok çeşitli frameworkler yazıldı ve bu işimizi çok kolaylaştırıyor.

Web sitelerinin yapımında en çok kullanılan dil olması ile PHP popülerliğini uzun süre koruyacağını herkese gösteriyor. PHP dersleri herkesin anlayabileceği şekilde olacak ve sizlerin PHP dilinde hemen kod yazmaya başlamanıza odaklanacak.

Son yıllarda PHP’de pek çok köklü değişiklik oldu ve eski derslerde kullanılan örnek kodlar geçerliliğini yitirdi. Örneğin PHP ile MySql veritabanı bağlantısı yapmak istediğinizde eskiden mysql eklentisi kullanırdınız. Şimdi bu eklenti PHP’den kaldırılıyor ve onun yerine PDO ile bu işin tamamen nesne tabanlı yapılması sağlanıyor. PHP derslerinde bu şekilde yapılan değişiklikleri göz önünde bulunduracağız.

PHP ile kod yazmaya bir an önce başlamak için sahip olmanız gerekn yazılımlar:

  • Apache Web Server
  • PHP
  • Metin editörü

Tabii ki yeni başlayan bir kullanıcı için Apache ile PHP’yi kurmak kolay değil o yüzden Windows ve Linux üzerinde Xampp, OsX üzerinde ise Mampp kurup hemen kullanmaya başlamanızı öneririm. Windows altında editör olarak Notepad++, Linux ve Mac’de ise Atom.io editörünü tavsiye ederim.

Bu yazılımları 2. Derse kadar hazırlarsanız 2. Derste kod yazmaya başlıyoruz J

 

2 thoughts on “PHP Dersleri 1: Giriş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *