Maker Eğitim Hareketi

Merhabalar,

Apple markasının hikayesini pek çok kişi biliyor. Tabii ki konu Apple bile olsa arkasında uzun bir süreç var. Bu sürecin içerisindeki en büyük etkenlerden biri de Stanford Üniversitelilerin o dönem çokça bulunduğu DIY (kendin yap) kitlerinin yapıldığı Homebrew Computer topluluğu. Bu toplulukta Stanford mezunları, elektronikçiler, hobiciler varmış ve pek çok projeyi burada birbirlerine destek olarak, yardımlaşarak bir araya gelerek gerçekleştirmişler. Bu topluluktan dönem içerisinde pek çok firma ortaya çıkmış, bunlardan biri de Apple. Homebrew Computer Club hakkında bilgi için: https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley#Homebrew_Computer_Club

noisebridge2_660

Türkiye’de bu tarz oluşumlar aslında kültüre çok uzak değil, ancak elektronik konusunda yetersiz eğitim ve üniversitelerin, üniversitelilerin kendilerini bir şey sanmasından mütevellit, teorik bilgi sahibi olan insanların bir araya gelmeleri epeyce vakit aldı. İstanbulda bu konuda Istanbul Hackerspace var. İnsanlar bir araya gelip birlikte çalışıyor, atölye çalışmaları düzenliyor. İnsanlar bildikleri konularda bilmeyenlere destek oluyor, birbirlerinin projelerine yardım ediyor.

Sanılanın aksine, eletkronik ile ilgili yetenekler üniversite eğitimi ile ilgili değil, ne yazılım ne de robotik sadece eğitim ile kazanılabilecek bir yeterlilik değil. Bunun altında konu ile ilgili bilgi kadar, çocukluktan bu yana ilgi meselesi de var. Daha küçük yaşlarda bilgisayarın ve robotiğin çalışma prensibine hakim olan birinin geleceği çok daha iyi olacaktır. Bu nedenle dünyada gelişmiş ülkeler ilk ve orta öğretim programlarına robotik ve algoritma dersleri ekliyor. Aslına bakacak olursanız çok da güzel çıktılar alıyorlar.

Türkiye’de de bu konu ile ilgili bir hareket var. Maker Eğitim Hareketi. Bu hareketin adını daha çok duyacağız, çocuklara bu yeterliliğin kazandırılması, ülkemizi orta gelir tuzağından çıkarabilecek bir çözüm.

Dünyanın geleceğinde iki büyük sektör olacak, bunlardan ilki gıda, artan nüfus, daralan tarım alanları ve iklim değişikliği sebebi ile gıda fiyatlarının yükseleceği tahmin ediliyor. Bu nedenle verimli tarım yapabilen ülkeler çok kazançlı çıkacak. Verimli tarım için aşağıdaki videoları izlemenizi tavsiye ederim.

Tarım önemli ancak ülkemizin iyice daralmış ve zehire bulanmış tarım alanları neticesinde bunları ihraç edip edemeyeceğimiz belli değil. Bu nedenle, ikinci seçenek yani teknoloji çok büyük önem kazanıyor. Eğer ülkede yeteneği olan genç nüfusa bu yetenekleri kazandıramaz, ülkeyi geliştirmelerine izin vermezsek gelecek yıllar bizim için maddi açıdan çok zorlu olacak.

Bu nedenle Maker Eğitim Hareketini hepimiz desteklemeli ve ihtiyaç duyulan anlarda elimizi taşın altına koymalıyız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *